Ridövning i snö
2010-12-21 / 11:32:45 / Ridövningar

Hade tänkt skriva in en ny ridövning. Den här är väldigt passande i nuvarande väder då det krävs snö (eller vatten såsom en sjö eller liknande) för att utföra den. Hästar lyfter naturligtvis mer på hovarna när det är snö. Ofta nästan hoppar hästen fram, alternativt plöjer på, sträcker ut halsen och springer. Ryttaren tycker att hästne går fint för den lyfter på benen och sviktar i steget, när hästen i själva verket sänker ryggen, släpper ut magen och tappar bakdelen. Men ja, ryttaren har rätt. Hästen sviktar ju i steget så då måste den ju gå bra. Eller? Jag tycker inte riktigt att det räcker med det.

 

Själva övningen

Hästen blir ofta extra sprallig och glad av snön. Använd er av den energin! Den här övningen går mest ut på att trava i snön, hålla ett jämnt tempo och att hästen ska bära sig rätt. Se till att den sits är rätt. Våga räta upp dig och lägg vikten något bakåt. Bara här är det möjligt att hästen kommer att reagera, antingen positivt eller negativt beroende på hästens kondition, motivation och styrka. Rid extra fram till handen, våga lägga på ben och spänn upp magen, "tutta upp" er, även fast hästen är het och sprallig. Blir hästen kort och på tårna så gör någonting, distrahera den. Lägg en volt, flytta bakdelen några steg (OBS-Inte om hästen själv svänger omkring med baken), gör en halvhalt eller en halt. Gör det som passar din häst bäst.

 

Resultatet

Även fast hästen kan tycka att det här är ganska jobbigt så brukar den ändå uppskatta det och tycka att det är roligt. Det är upp till ryttaren att inte gå för fort fram innan hästen är redo på alla plan. Ofta brukar hästen först och främst höja upp ryggen och spänna magen när den börjar komma på att ryttaren vill jobba. Mn bakdelen är fortfarande bakom hästen och nacken är kort, höjd och spänd. Ett tips då är ofta att mjukna av ytterligare i handen samtidigt som du öker energin till bakdelen, antingen genom endast tanken eller genom en minipet med spöet eller så. Det beror på hur ni brukar kommunicera. Kanske behövs båda delar? Vanligtvis svarar hästen genom att ta in bakdelen under kroppen och lyfta upp framdelen ännu mer, kröka nacken och bli lätt i munnen. Helt enkelt faktiskt BLI sådär snygg och igenom som ryttaren från början tror när hästen sviktar framåt. Hästen blir samlad och väldigt uppmärksam på ryttaren. Man får känslan av att man verkligen är ett team och både häst och ryttare tycker att det är väldigt roligt att arbeta tillsammans. En härlig känsla!

 

 

 

Svårigheter med övningen

Hästarna blir gärna överilade och heta när man rider i djupsnö. Den kanske sticker, bockar och busar. Tillåt inte hästen att bocka och busa omkring när det är meningen att ni ska arbeta. Distrahera den och avbryt buset. Till er som säger att det är omöjligt: Ni har fel. Det är inga problem att avbryta en häst från bus. Det kanske inte går första, andra och tredje gången, men det går. Ha tålamod och var envis. Alla mina hästar har varit hemska på den punkten, men jag har helt enkelt inte tillåtit dem att busa för mycket utan att jag är med på det. Är jag själv med på det så kan vi busa hur mycket som helst, men det är fortfarande jag som har kontrollen. Det tycker jag är en otroligt viktig detalj i hästhantering. Det är människan som ska ha kontrollen, men vi ska inte trycka ner och bossa över våra hästar. Det är bara rangordningen som ska vara fastställd i alla lägen.

 

En annan svårighet med övningen kan vara att hästen inte är tillräckligt stark och inte har konditionen för att springa omkring i snön och vara fin. Gör det mycket korta bitar och gör många skrittpauser, gärna på ett ställe där det inte är djupsnö. Hästen får lätt mjölksyra av den här träningen och det kan hända att den helt plötsligt tappar allt eller börjar bråka. Fråga då dig själv om du gjort för mycket eller om hästen bara är istadig?

 

Går självklart även att göra i galopp, men traven är oftast svårare.

 

Variation i övningen

Variationen består mest i vad du själv vill få ut av ert samarbete för dagen. Men några enkla tips för att förändra övningen så det inte blir för monotont och tråkigt är att variera mellan lättridning och ridning under nedsittning (var inte rädd att sitta på hästen bara för att det är plums), variera steglängden och samlingen, samla extra mycket och rid på framåt (var noga med att inte tappa iväg hästen). Du kan även göra alla typer av övningar såsom skänkelvikningar, öppnor, volter i olika storlekar osv osv. Att tänka på är naturligtvis att hästen blir trött fortare, behöver vila mer och inte ska hålla på lika länge. Däremot bygger det upp hästen mycket mer än endast ridhusjobb gör och därmed är det väldigt bra att variera med detta. Dessutom brukar hästen uppskatta det mycket och tycka att det är jätteroligt som den sedan kan ta med i ridhusjobbet:D. 

 

Lycka till och ha det superskoj med din häst i plumssnön:D




0 Kommentarer



« NAMN Kom ihåg mig?

« E-POST

« URL

Kommentera inlägget här: